Началникът на полицията в Шри Ланка отхвърли искането на президента Майтрипала Сирисена да се оттегли след самоубийствените атентати върху църкви и хотели, предаде "Ройтерс, позовавайки се на двама източници в офиса на президента.

Те са отказали да бъдат идентифицирани, тъй като не били упълномощени да говорят с медиите.

Президентът Сирисена е изправен пред критики за неуспеха да осуети атаките, той обвини главния инспектор на полицията Пуджит Джаясундара и министъра на отбраната Хемезири Фернандо, че не са споделили предварително предупреждения за атаките с него.

Фернандо подаде оставка по-рано през седмицата, но Джаясундара отказа.

"Той отказа да подаде оставка, въпреки искането на президента", заявява един от източниците. Съгласно конституцията на Шри Ланка, само парламентът може да отстрани шефа на полицията чрез дълъг процес, предназначен да защити офицерите от политическа намеса.

15 загинали, включително 6 деца, след престрелката с ислямисти в Шри Ланка

15 загинали, включително 6 деца, след престрелката с ислямисти в Шри Ланка

Терористи се самовзривяват в двор на къща с жени и деца

Атаките, в които загинаха повече от 250 души, са разкрили разделението между Сирисена и премиера Ранил Уикремесингхе, като и двамата твърдят, че не са виждали предупреждения, дадени от шпионската служба на Индия за предстоящите удари по църквите и индийското посолство, включително и само няколко часа преди атаки.

Началникът на полицията не е пожелал да даде коментар по темата. 

Офицер от полицейското управление обяснява, че той не е подал оставка, но не е отишъл на работа.