Телата на 15 души, включително шест деца, бяха открити на мястото на ожесточена престрелка на източния бряг на Шри Ланка, съобщи говорител на армията в събота, шест дни след като атентатори-самоубийци убиха над 250 души, съобщава "Ройтерс".

Престрелката между войници и ислямисти избухна в петък вечер в Сентамаруту в Ампара, на юг от град Батикалоа, мястото на един от взривовете на Великден.

Говорител на полицията съобщава, че трима заподозрени атентатори са сред 15-те загинали. В сградата, полицията е открива телата на трима атентатори, както и на три жени и шест деца. В двора на къщата, полицията открива телата на трима мъже, които по предварителни данни са извършили самодетонация. Служители на правоприлагащите органи, извършващи специалната операция за елиминиране на бойците, не са ранени.

Едно дете, ранено в кръстосания огън, е прието в болница. Военният говорител Сумит Атапату коментира, че след като армията се отправя към къщата, са задействани три експлозии и започва стрелба. "Армията отвърна и нахлу в къщата, където се съхраняваше голямо количество експлозиви", допълва той.

Полицията в Шри Ланка влезе в престрелка със заподозрени за атентатите

Полицията в Шри Ланка влезе в престрелка със заподозрени за атентатите

Има загинали…

Той заяви, че ислямистите са заподозрени членове на местната ислямистка група National Towheed Jama'at (NTJ), която е обвинена за атаките миналата неделя.

В къща, в същия район са намерени материали за производство на бомби, десетки железни тръби и хиляди метални топки, съобщава армията.

Правителството коментира по-рано, че деветима добре образовани атентатора са извършили нападенията на Великден, осем от тях са идентифицирани, единият е жена.

Полицията съобщи в петък, че се издирват 140 души, които са свързани с ДАЕШ, която пое отговорност за терористичните атаки. Полицията задържа най-малко 76 души, включително чужденци от Сирия и Египет20 души са арестувани през последните 24 часа.

ДАЕШ не предоставя доказателства в подкрепа на твърдението си, че стои зад атаките. Ако е вярно, това ще е едно от най-тежките нападения на групата извън Ирак и Сирия.

Екстремистката група публикува видео във вторник, в което са показани осем мъже, стоящи под черен ислямистки флаг и обявяващи своята лоялност към Абу Бакр Ал-Багдади.

План за втора вълна от атентати в Шри Ланка

План за втора вълна от атентати в Шри Ланка

Расте броя на жертвите

Мюсюлманите в Шри Ланка са призовани да се молят по домовете си в петък, след като държавните разузнавателни служби предупредиха за евентуални бомбени атентати, на фона на опасения от ответно насилие.

Страховете от репресии вече са принудили мюсюлманските общности да избягат от домовете си след получени бомбени заплахи, задържания и проверки.

Посолството на САЩ в Шри Ланка призова гражданите си да избягват места за поклонение през уикенда, след като властите съобщиха, че може да има повече нападения срещу религиозни центрове.

Архиепископът на Коломбо, кардинал Малкълм Ранджит коментира пред репортери, че е видял документ от службите за сигурност, предупреждаващ за още атаки срещу църкви.

Близо 10 000 войници са разположени в цялата страна, те извършват претърсвания и осигуряват сигурността на религиозните центрове, коментира армията.

Властите са фокусирали разследванията си върху международни връзки на две местни групи, които според тях са извършили атаките, NTJ и Jammiyathul Millathu Ibrahim.

ДАЕШ стои зад атентатите, издирваме 140 души, разкри президентът на Шри Ланка

ДАЕШ стои зад атентатите, издирваме 140 души, разкри президентът на Шри Ланка

Полицията издирва 140 души, които се вярва, че са свързани с ДАЕШ и извършените атаки

Длъжностни лица признават за сериозен провал, след предупреждения от разузнаването на Индия. Президентът Майтрипала Сирисена заяви в петък, че началниците на отбраната и полицията не са споделяли информация с него за предстоящи атаки.

Той обвини правителството на премиера Ранил Викремесингхе за отслабването на разузнавателната система, което е съсредоточено върху преследване на военни офицери, обвинявани за предполагаеми военни престъпления от десетилетната гражданска война с тамилските сепаратисти, която приключи през 2009 г.

Противопоставящите се фракции на Викремесингхе  и Сирисена често отказват да комуникират помежду си и се обвиняват за всичко. Атаките на Великден разкъсват относителното спокойствие, което съществува в будистка Шри Ланка след гражданската война с участието предимно на индуски етнически тамилски сепаратисти. Досега, християните успяват да избегнат най-тежките конфликти на острова.

Повечето от жертвите на Валикден са от Шри Ланки, властите съобщават, че са загинали най-малко 40 чужденци, много от тях туристи. Загиналите са британски, американски, австралийски, турски, индийски, китайски, датски, холандски и португалски граждани

Без място за невинни - ислямисти и крайно десни създават нов свят

Без място за невинни - ислямисти и крайно десни създават нов свят

Навсякъде, където може, да се създаде "хаос и варварство"