Високопоставени представители на правителството на Шри Ланка са укрили разузнавателна информация за възможни атаки в страната, където на католическия Великден в неделя бяха убити най-малко 359 души.

Информацията обяви Лакшман Кириела, министър за връзки с парламента и министър на държавните предприятия, цитиран от "Ройтерс".

"Ислямска държава” публикува снимка и видео с атентаторите от Шри Ланка

"Ислямска държава” публикува снимка и видео с атентаторите от Шри Ланка

На снимката се виждат седем мъже един до друг

"Някои топ представители на разузнаването умишлено са укрили разузнавателната информация. Информацията беше там, но висшите чиновници на службите не са предприели необходимите действия", разкри Кириела пред парламента.

По думите му на 4 април индийското разузнаване е изпратило информация за възможни самоубийствени атаки в църкви, хотели и срещу политици. Той добави, че на срещата на Съвета за сигурност на 7 април, ръководена от президента Майтрипала Сирисена, информацията не е била споделена.

"Някой контролира тези топ представители на разузнаването. Съветът за сигурност се занимава с политика. Трябва да разследваме това", закани се министърът.

Двама братя от богато семейство в основата на атаките в Шри Ланка

Двама братя от богато семейство в основата на атаките в Шри Ланка

Синове на богат търговец на подправки от Коломбо

В същото време Саратх Фонсека, бивш армейски шеф и министър на регионалното развитие, каза пред парламента, че атаките "трябва да са били планирани най-малко 7-8 години".

Междувременно посланикът на САЩ в Коломбо съобщи, цитиран от "Ройтерс", че САЩ не са знаели предварително за атаките, но сега вярват, че има терористична конспирация в страната.

"Ислямска държава" пое отговорност за кървавата баня в Шри Ланка

"Ислямска държава" пое отговорност за кървавата баня в Шри Ланка

Без да предоставя никакви доказателства обаче

"Не знаехме предварително за тези атаки. Вярваме, че все още има терористични заговори. Терористите могат да ударят без предупреждение. Типичните места са големи събирания, обществени пространства", каза посланик Алейна Теплиц.