Двама братя са извършили две от самоубийствените атаки в хотели в Шри Ланка на Великден, което е част от вълната от нападения, при които загинаха повече от 320 души, съобщиха източници от полицията пред АФП.

Братята, синове на богат търговец на подправки от Коломбо, са се взривили, докато гостите са се редили на опашка за закуска в хотелите Shangri-La и Cinnamon Grand, поясниха източниците.

Представителите добавиха, че се е провалила атака в четвърти хотел и това е помогнало на полицията да установи ислямистката група, обвинявана за атаките.

Разпространиха видео с един от атентаторите в Шри Ланка

Разпространиха видео с един от атентаторите в Шри Ланка

В нападенията са участвали най-малко седем атентатори самоубийци

Братята, чиито имена не се разкриват, са били на възраст в края на 20-те си години. Те са ръководили "семейна клетка", каза разследващ служител.

Но не е ясно дали са имали връзки с другите нападатели, ударили три хотела и три църкви.

Двамата са ключови членове на ислямистката групировка National Thowheed Jamath (Нешънъл Таухид Джамаат), която е обвинявана от правителството за атаките, добави представителят.

ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за атаките, но властите обвиняват National Thowheed Jamath.

По-рано днес заместник-министърът на отбраната на Шри Ланка Руван Виджевардене съобщи, че първите резултати от разследването на атентатите в страната показват, че те са извършени като отмъщение за нападението срещу джамиите в Крайстчърч.

"Ислямска държава" пое отговорност за кървавата баня в Шри Ланка

"Ислямска държава" пое отговорност за кървавата баня в Шри Ланка

Без да предоставя никакви доказателства обаче

В събота единият от братята направил резервация в хотел Cinnamon Grand, а другият в Shangri-La. На следващата сутрин, буквално по същото време, те отишли на великденската закуска в бюфетите на двата хотела и взривили носените от тях раници с експлозиви, разкри разследващият.

Друга бомба беше взривена в ресторант на намиращия се в близост хотел Kingsbury. Минути преди това подобни експлозии унищожиха три църкви. Разследващите не знаят дали братята са били в контакт с другите нападатели.

Друг атентатор се настанил в четвърти луксозен хотел в Коломбо в събота. Не е ясно дали е имало проблеми с експлозивите или екстремистът си е променил решението. Но след експлозията в Shangri-la служители в неназования хотел станали подозрителни и мъжът бил проследен до жилище край столицата. Той се взривил при сблъсък с полицията. Двама минувачи са загинали.

Това, което видяхме от охранителните камери, е, че всички атентатори самоубийци са носили много големи раници. Изглежда са били самоделни устройства, направени в страната, обясниха източниците.

В Шри Ланка търсят ван с експлозиви, 45 деца са загинали при атаките

В Шри Ланка търсят ван с експлозиви, 45 деца са загинали при атаките

УНИЦЕФ съобщи, че най-малко 45 деца са сред загиналите.

До момента са задържани най-малко 40 души. Не е известно къде са родителите на двамата братя.

Единият от братята е използвал фалшиви документи при резервацията си в хотела, а другият е дал истинския адрес, което е отвело полицията до фамилния дом в търговски район на Коломбо.

Когато специалните части отишли в къщата, съпругата на единия брат детонирала експлозиви. Тя загинала с двете си деца.

Разследващите вярват, че става въпрос за терористична клетка, ръководена от едно семейство. Те са имали парите и мотивацията. Вярва се, че са повлияли и на други роднини.

Шри Ланка вече е в извънредно положение, Интерпол подпомага разследването

Шри Ланка вече е в извънредно положение, Интерпол подпомага разследването

Жертвите вече са 290...

Трима полицаи са загинали при експлозията. Няколко роднини са сред задържаните.

Братята са участвали в доходоносния бизнес на баща си, който изнасял подправки. Властите ще се опитат да установят дали са се радикализирали благодарение на чуждо влияние и как децата от такава богата фамилия са били замесени в екстремизъм.