Британският вестник "Гардиън" разпространи видео със заподозрян атентатор самоубиец преди атаката в църква в столицата на Шри Ланка Коломбо.

При атаките в неделя на Великден загинаха 321 души, а около 500 пострадаха. Сред загиналите са 45 деца и 38 чужденци.

"Ислямска държава" пое отговорност за кървавата баня в Шри Ланка

"Ислямска държава" пое отговорност за кървавата баня в Шри Ланка

Без да предоставя никакви доказателства обаче

Заместник-министърът на отбраната на Шри Ланка Руван Виджевардене съобщи, че първите резултати от разследването на атентатите в страната показват, че те са извършени като отмъщение за нападението срещу джамиите в Крайстчърч. Властите обвиняват ислямистките организации National Thowheed Jamath (Нешънъл Таухид Джамаат) и Jammiyathul Millathu Ibrahim. В същото време ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за нападенията.

В нападенията са участвали най-малко седем атентатори самоубийци. Първите шест атаки срещу три църкви и три луксозни хотела са извършени в рамките на 20 минути по време на великденските служби в неделя сутринта и по време на закуската в хотелите. В ранния следобед са последвали още две експлозии - в къща в квартал на столицата Коломбо и пазар на хотел.

Българите да не пътуват до Шри Ланка заради опасност от нови терористични актове

Българите да не пътуват до Шри Ланка заради опасност от нови терористични актове

МВнР съобщава, че все още не всички терористи са разкрити

Видеокадрите показват заподозрян атентатор самоубиец да влиза в църква "Свети Себастиан" моменти преди атаката. Последвалата експлозия, която не е показана на видеото, е най-смъртоносната от серията координирани бомбени атаки в Шри Ланка. При това нападение загиват повече от 110 души. Видеото е разпространявано от местните телевизии.