Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за координираните бомбени нападения в Шри Ланка, при които загинаха най-малко 321 души и бяха ранени около 500 души. Това съобщи агенцията на терористите "Амак", без да предоставя никакви доказателства за твърдението.

По-рано заместник-министърът на отбраната на Шри Ланка заяви, че според първоначалните разследвания от страна на правителството, бомбените нападения са имали за цел отмъщение за атаката срещу мюсюлмани през миналия месец в новозеландския град Крайстчърч, без да предоставят доказателства или обяснения откъде идва информацията.

Терорът в Шри Ланка - отмъщение за нападението срещу джамиите в Крайстчърч
Обновена

Терорът в Шри Ланка - отмъщение за нападението срещу джамиите в Крайстчърч

Две ислямистки организации в Шри Ланка стоят зад нападенията

На 15 март тежко въоръжен бял расист откри стрелба по молещи се в две джамии в Крайстчърч, избивайки 50 души в най-кръвопролитната масова стрелба в историята на страната.

"Смятаме, че клането беше извършено от екстремистка ислямистка групировка като отмъщение за клането в джамиите в Крайстчърч в Нова Зеландия", посочи заместник-министърът на отбраната на Шри Ланка в изявление пред парламента.

"Известно е, че тази групировка има връзки с организация, наречена "Национален Таухид Джамат". Трябва да предприемем незабавни мерки за забрана на всяка организация, която има връзки с екстремистки елементи", добави той.

В Шри Ланка търсят ван с експлозиви, 45 деца са загинали при атаките

В Шри Ланка търсят ван с експлозиви, 45 деца са загинали при атаките

УНИЦЕФ съобщи, че най-малко 45 деца са сред загиналите.

Властите в Шри Ланка затягат още мерките за сигурност, след като най-малко 321 души бяха убити в осем отделни атаки в неделя. Експлозиите станаха по време на масово посетените великденски служби в католически църкви в градовете Негомбо, Батикалоа и Коломбо и три луксозни хотела в столицата.

След като извънредното положение влезе в сила днес, предоставяйки на военните в Шри Ланка военновременни правомощия, полицията арестува 40 заподозрени, включително шофьорът на микробус, за който се смята, че е използван от атентатори самоубийци и собственикът на къща, където някои от тях са живели.

Полицията разпореди, че всеки, който паркира кола на улицата и напуска непридружен, трябва да сложи бележка с телефонния си номер на предното стъкло.

Междувременно пощенските служители заявиха, че вече няма да приемат предварително опаковани пратки за пратки по пощата.

321 души са загинали при терора в Шри Ланка, 40 са задържаните

321 души са загинали при терора в Шри Ланка, 40 са задържаните

Полицията е задържала сириец сред 40 души