Президентът на Шри Ланка Маитрипала Сирисена заяви, че ДАЕШ ("Ислямска държава") е отговорна за атаките в християнски църкви и хотели в държавата на Великден през миналата неделя, съобщават медии.

"Имаше огромно унищожение, причинено от тази атака на "Ислямска държава", Съветът за сигурност се срещна през последните четири дни, операциите продължават и те са успешни", каза той.

Шефът на полицията на Шри Ланка подаде оставка

Шефът на полицията на Шри Ланка подаде оставка

Главният инспектор Пуджитх Джаясундара подаде оставка

ДАЕШ вече пое отговорност за атаките, при които загинаха 253 души.

Държавният глава каза още, че полицията издирва 140 души, които се вярва, че са свързани с ДАЕШ и извършените атаки. Сирисена поясни, че от 2013 г. някои младежи са се присъединили към екстремистката групировка.

Той добави, че военният министър и шефовете на полицията не са споделили информация с него за предстоящи нападения.  Президентът обвини правителството на премиера Ранил Викремесингхе за отслабването на разузнавателната система заради фокусирането върху преследването на военнослужещи за военни престъпления по време на гражданската война с тамилските сепаратисти.

Министърът на отбраната на Шри Ланка подаде оставка

Министърът на отбраната на Шри Ланка подаде оставка

Това бездействие предизвика обществено възмущение

Повечето от загиналите са граждани на Шри Ланка. Най-малко 38 чужденци са убити, включително британци, американци, австралийци, турци, индийци, китайци, датчани, холандци и португалци.

Полицията е задържала общо 76 души, включително и сириец.

Шри Ланка задържа египтянин, пакистанци и сирийци във връзка с нападенията

Шри Ланка задържа египтянин, пакистанци и сирийци във връзка с нападенията

Съобщава се за експлозия без жертви в град на 40 км от столицата