Експлозия е чута днес в град на изток от столицата на Шри Ланка, Коломбо, няма съобщения за жертви, съобщава говорител на полицията, цитиран от "Ройтерс". Руван Гунасекера допълва, че властите разследват взрива на пустееща земя зад  съд в Пугода, на 40 км от столицата.

"Имаше експлозия зад съда и разследваме", обяснява той, добавяйки, че това не е контролирана експлозия като другите взривове през последните дни.

В същото време, властите в Шри Ланка продължават задържанията на заподозрени за разпити, включително и чужденци, в връзка с разследването на терористичните атаки на Великден, причинили смъртта на 359.

Полицията съобщава, че египтянин и няколко пакистанци са сред задържаните през нощта. Полицията съобщава днед, че още 16 души са били задържани за разпити, като броят на задържаните от неделя е най-малко 76, задържани са и сирийски гражданин.

Над 60 души са задържани за терора в Шри Ланка, загиналите са 360 души

Над 60 души са задържани за терора в Шри Ланка, загиналите са 360 души

Най-малко девет са атентаторите-самоубийци, единият учил във Великобритания

В полицейско изявление се казва, че един от задържаните през нощта е свързан с "терористична организация".

Друг е задържан, след като са разследвани публикации на страницата на лицето във Фейсбук. "Това е свързано с разпространението и проповядването на тероризъм", коментира говорител на полицията.

За задържаният египтянин е установено, че няма валидна виза или паспорт. Човекът преподава арабски в училище на около 70 км от столицата Коломбо и живее в Шри Ланка повече от седем години.

Говорителят на полицията допълва, че групата пакистанци са задържани заради пресрочване на визи.

Очаква се президентът Майтрипала Сирисена да се срещне с представители на различни вероизповедания. Стотици пакистански мюсюлмани бягат от пристанищния град с автобуси, организирани от лидери на общността след заплахи за отмъщение.

"Заради взривовете и експлозиите, които се случиха тук, местните хора атакуваха нашите къщи", обяснява пакистанецът мюсюлманин Аднан Али пред "Ройтерс".

План за втора вълна от атентати в Шри Ланка

План за втора вълна от атентати в Шри Ланка

Расте броя на жертвите

Полицията в Шри Ланка създава пропусквателни пунктове и барикади за подозрителни граждани и превозни средства по пътищата в Коломбо, съобщава ТАСС.

Блокадите са в различни райони на града. Властите редовно спират превозните средства за проверка и проверка на документите на пътниците и водачите. Полицията моли населението да сътрудничи, а не да изпада в паника и допълва че проверките ще продължат толкова дълго, колкото е необходимо.

Съобщава се, че в град Балангода, на 70 км от Коломбо, полицията арестува 26-годишен мъж, а в жилището му са намерени карти с начертани маршрути до сградата на парламента, боеприпаси и 13 сим карти. В близост до мястото на пребиваване на заподозряния е открито и автомобил-такси.

По-рано полицията на Шри Ланка е оградила улицата срещу международното летище Бандаранайке заради подозрително превозно средство, в резултат на което работата на летището е временно прекъсната. Към момента летището функционира нормално.

Разузнаването на Шри Ланка умишлено укрило информация за атаките

Разузнаването на Шри Ланка умишлено укрило информация за атаките

Информацията обяви Лакшман Кириела, министър за връзки с парламента и министър на държавните предприятия