Ръководителят на руската агенция за военно разузнаване на ГРУ, който Западът обвини за поредица атаки, почина след "тежко и продължително заболяване", обяви руското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

62-годишният Игор Коробов, който ръководи шпионската агенция от 2016 г., е герой на Русия за службата си, най-високата държавно отличие, съобщава ТАСС.

Великобритания обвинява ГРУ в опит за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Солсбъри, Холандия обвинява ГРУ, че се опитва да хакне световната организация която следи за химически оръжия, а Американското разузнаване ги обвиняват в опит за намеса в президентските избори през 2016 г. в САЩ. Русия отрича всички тези твърдения.

"Ройтерс" допълва, че спекулациите за съдбата на Коробов се увеличават, след като непотвърдена руска медия коментира, че той е бил извикан от президента Путин след аферата "Скрипал" и сериозно критикуван, а ГРУ били станали за смях и подигравки в западните медии.

Коробов отсъстваше от церемония в Москва, когато Путин и други високопоставени служители отпразнуваха стогодишнината на ГРУ.

Le Monde: Разкриха 305 агенти на руското ГРУ

Le Monde: Разкриха 305 агенти на руското ГРУ

"Ловците се превърнаха в мишена", коментира Роман Доброхотов...

Оперативните агенти, известни със стария си акроним на ГРУ, дават пример за бъдещо поколение военни шпиони, обясни на церемонията Путин, бивш офицер от разузнаването, цитирайки готовността си да пожертва всичко "за родината".

Смъртта на Коробов проправя пътя на Путин да назначи наследник, който да ръководи агенция, за която разузнавателни експерти твърдят, че е засилила скритите си мисии след като се увеличи напрежение между Русия и Запада, които наложиха санкции на Москва за анексирането на Крим.

Коробов е съветски военен ветеран, който е служил във военновъздушните сили и според официалната му биография е започнал да работи за ГРУ през 1985 г.

ГРУ е създадена като регистрационна дирекция през 1918 г. след болшевишката революция и е една от трите основни руски разузнавателни служби, заедно с вътрешната Федерална служба за сигурност и Службата за чуждестранно разузнаване СВР.

Холандия предотврати хакерска атака и изгони четирима руски агенти
Обновена

Холандия предотврати хакерска атака и изгони четирима руски агенти

Шпионирали ОЗХО