Шест държави от ЕС започнаха да тестват технология, която свързва националните приложения за проследяване на случаи на коронавирус на Стария континент на фона на втора вълна, която заплашва континента.

Чехия, Дания, Германия, Ирландия, Италия и Латвия започнаха да изпитват новите връзки между техните сървъри, които поддържат приложенията за проследяване, обявиха от Европейската комисия (ЕК), цитирана от АФП.

Новата система "ще гарантира приложенията да работят безпроблемно през границите", поясняват от Комисията. Потребителите ще трябва само да инсталират едно приложение и ще могат да съобщават за положителен тест или ще получават предупреждение, дори и при пътуване в чужбина, отбелязват от ЕК.

Брюксел се опитва да координира между 27-те столици, докато търсят начини за проследяване на случаи на коронавирус и осъществяване на по-добър контрол над новите огнища. Но много държави членки приеха свои мобилни приложения за проследяване, които не са напълно съвместими, което възпрепятства усилията за контрол над епидемията.

Държави като Франция и Унгария, които изградиха централизирана система за събиране на информация, вероятно няма да могат да участват в системата на ЕС. Но приложения като тези, използвани в 18 страни членки на ЕС, включително в Германия, Полша и Италия, могат да бъдат включени.

Те използват децентрализиран модел за съхранение на информация като тези, които са насърчавани от американски гиганти като Apple и Google, докато приложението на Франция StopCovid има централен сървър.

Технологията е разработена от германския софтуерен гигант SAP и T-Systems на Deutsche Telekom.

SAP работи с Deutsche Telekom за създаването на приложението в Германия, което предупреждава за опасност от коронавирус. Апликацията е свалена 18 милиона пъти.