Холандската прокуратура съобщи, че са провели координирана операция с няколко държави срещу заподозрени в пране на пари и укриване на данъци, информира БиБиСи.

Te разследват около 3 800 сметки, свързани с Холандия, в швейцарска банка след получен сигнал за недекларирани финансови активи.

Иззети са картини, златни кюлчета, луксозна кола и бижута.

Акциите са извършени в Холандия, Франция, Германия, Великобритания и Австралия.

Холандското правителство е предало информация на другите държави за повече от 50 000 подозрителни сметки във въпросната швейцарска банка.

Междувременно британските власти съобщиха, че разследването е насочено и към високопоставени банкови служители.

Координираната операция е започнала в четвъртък, се казва в съобщение на холандското звено за финансови престъпления към прокуратурата. Оперативните действия са били извършени в сътрудничество с Евроджъст.

Но главният прокурор на Швейцария изрази гнева си от действията, тъй като не е бил уведомен предварително за операцията.

В съобщение до Ройтерс прокурорът отбелязва, че иска писмено обяснение от холандските власти.

В Холандия са претърсени жилища на четири места, включително в Хага. Двама души са задържани за разпит.

Австралийските власти обявиха, че разследват 340 души, които са заподозрени в подпомагане укриването на данъци.

Във Великобритания потвърдиха, че са започнали разследване за укриване на данъци и пране на пари от световна финансова институция и нейни служители.

Холандската прокуратура поясни, че разследването ще продължи седмици.

Френската прокуратура за финансови престъпления потвърди, цитирана от Франс прес, че са започнали разследване на банка Credit Suisse, тъй като има съмнения, че е помагала на клиентите си да укриват данъци.

Подозира се, че тя е позволила на няколко хиляди френски клиенти да открият сметки в Швейцария, които не са декларирани като френски данъкоплатци, поясниха от прокуратурата.

Ройтерс допълва, позовавайки се на прокуратурата, че са проведени акции и разпити. 25 агенти работят по случая.