Най-малко петима души са убити от въоръжени мъже по време на вечерната молитва в джамия в град Квебек във френскоговорящата провинция Квебек в Канада. Това съобщи ръководителят на джамията Мохамед Янгуй, цитиран от ДПА.

"Това е възмутително", заяви Яйгух в телефонен разговор с медията. "Тъкмо получих обаждане от моргата, откъдето ме попитаха дали мога да отида и да разпозная пет тела", допълни той.

Неизвестен брой хора са били ранени при стрелба в квартал "Сент фой". Стрелбата се случила в 19.55 часа местно време.

Говорителят на полицията в Квебек потвърди, че има жертви и ранени хора, както и че след стрелбата са последвали арести. Той обаче отказа да даде точни цифри.

Ситуацията е под контрол, районът е обезопасен и ние евакуирахме присъстващите от всички помещения. Разследването продължава.

Полицията в град Квебек си сътрудничи с колеги от провинцията и с федералната полицейска служба в Канада.

По информация на местното Радио Канада двама заподозрени са арестувани във връзка със стрелбата. Причината за атаката все още не е известна.

Местни медии съобщават, че стрелците са били поне трима. Свидетел разказва, че един от нападателите крещял "Аллах Акбар" преди да открие огън. 

Мохамед Янгуй заяви, че администраторите на джамията не могат да влязат в сградата и полицията е отцепила голям периметър около Културния ислямски център.

"Тези хора ходят на молитвите си мирно всеки ден, но сега някои от тях никога няма да се върнат вкъщи след молитвата. Аз съм шокиран. Нямам думи да опиша как се чувствам", заяви Янгуй.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо написа в Туитър: "Тази вечер канадците скърбят за онези, които са убити в тази жалка атака в джамията в град Квебек. Моите мисли са с жертвите и техните семейства".

Управителят на Квебек обяви в Титър, че в провинцията има мобилизация, за да се гарантира безопасността на жителите на град Квебек.

"Квебек категорично отхвърля това варварско насилие. Не изказваме нашата солидарност към близките на жертвите и ранените и техните семейства", написа още той.

През юни на входа на същата джамия бе оставана свинска глава.

По-късно Си Ен Ен съобщи, че шестима души са загинали след стрелбата. Осем души са ранени. Медията се позовава на провинциалната полиция в Квебек. Полицията разследва атаката като терористичен акт. Описва се като координирана атака.

Свидетели разказват, че най-малко двама въоръжени, облечени в черно, стреляли безразборно по десетките богомолци в джамията.

Един човек е арестуван, информират от полицията, въпреки че по-рано бе съобщено за двама задържани.

Управителят на провинция Квебек също определи нападението като терористична атака.

На фейсбук страницата на джамията е публикувано съобщение, призоваващо за повишено внимание. "Моля ви да изчакате първоначалните резултати от разследването преди разпространяваните слухове. Ситуацията е много критична. Нека Аллах ни даде издръжливост", гласи съобщението.

Най-малко петима от ранените са приети за лечение в университетската болница в Квебек. Пострадали са приети и в други лечебни заведения в града.