Френски шофьори блокират пътища в страната в протест срещу политика на президента Еманюел Макрон за вдигане на акцизите върху горивата, за да се намали потреблението на изкопаеми горива, съобщават местни медии.

Протестиращите, които се наричат "жълтите жилетки", тъй като всички шофьори трябва да имат флуоресцентни жилетки в автомобилите си, ще блокират гишетата за плащане на тол такси, кръстовища и пътища.

Снимка 390068

Източник: ЕПА

Френските власти съобщиха, че една жена е загиналa по време на демонстрациите. Инцидентно е блъсната от един от протестиращите шофьори.

Протестите за горивата са основателни, смята енергиен експерт

Протестите за горивата са основателни, смята енергиен експерт

Това обяви енергийният експерт Христо Казанджиев

Френското правителство заплаши да изпрати полицията срещу протестиращите и да наложи глоби на всички, които блокират пътищата.

Снимка 390067

Източник: ЕПА

По-рано тази седмица френският вътрешен министър Кристоф Кастанер описа протестите като "нерационални" и се закани да изпрати полиция, ако се блокират пътища.

ДБ предлагат отмяна на приетия през лятото Закон за горивата

ДБ предлагат отмяна на приетия през лятото Закон за горивата

Нямат право на законодателна инициатива, очакват народен представител да припознае предложенията им

Междувременно Макрон потвърди политиката си да увеличи акцизите върху горивата, тъй като предпочита това пред налагане на данъци на работниците. Той добави, че ще бъде оказана помощ на тези, които пътуват повече от 30 километра на ден.