Германският канцлер Олаф Шолц във вторник отново бе принуден да отблъсне критиките за оръжейните доставки на Германия за Украйна и настояването му да разговаря с руския президент Владимир Путин, пише "Политико".

Говорейки на пресконференция с лидери на балтийските страни в литовската столица Вилнюс, Шолц отблъсна критиците, които го обвиниха, че е твърде колеблив и бавен в доставката на оръжия, особено по-тежки като танкове, на Украйна, като твърди, че Берлин предоставя военна подкрепа на Киев "по-интензивно от почти всеки друг".

Въпреки това Германия всъщност е класирана на пето място по отношение на общата военна подкрепа за Украйна, според инструмента за проследяване на подкрепата за Украйна от Института за световна икономика в Кил. Съединените щати, Великобритания и Полша претендират за челните места. Освен това някои обещани германски тежки оръжия, танкове и гаубици все още не са пристигнали в Украйна, въпреки че бяха обявени преди месеци на фона на натиска от страна на съюзниците.

Ангажиментът на Германия изглежда особено оскъден, като се има предвид, че е най-голямата икономика в ЕС и петият по големина износител на оръжие в света. Берлин дава по-малко от 0,1% от икономическата си продукция в подкрепа на Украйна. За сравнение, трите балтийски страни - Латвия, Литва и Естония, които имат много по-малки икономики, са между 0,2 и 0,9 процента.

Когато репортер притисна Шолц относно германските доставки на оръжие, канцлерът увери: "Германия е един от най-важните военни поддръжници на Украйна. Никой не доставя в подобен мащаб като Германия. Има няколко, които също правят много, като Съединените американски щати. Но Германия е една от страните, които използват своите способности в много голям мащаб."

Шолц също изглежда обвини критиците си в разпространение на лъжи, като каза, че има "натрупване на не съвсем точни твърдения" относно германската подкрепа за Украйна.

И той обеща да "направи всичко възможно, за да гарантира, че Русия няма да спечели тази война". Той твърди, че "значителната, масивна и широкообхватна подкрепа от Германия" вече е "много централен принос за способността на Украйна да се защитава и до днес".

Германия засилва армията си с конституционна промяна

Германия засилва армията си с конституционна промяна

Ламбрехт: Дължим го и на съюзници в ЕС и НАТО, Путин унищожи европейския мирен ред

Ясно разделение между Шолц и балтийските лидери се появи, когато бяха попитани за телефонни разговори с Путин, които Шолц и френският президент Еманюел Макрон продължават да провеждат.

Шолц защити тези разговори, като каза, че е важно да се предадат реалистични оценки на руския президент, като например да се каже на Путин, че не може да наложи "диктуван мир" на Украйна и да нормализира отношенията с ЕС и Запада. Канцлерът подчерта, че санкциите срещу Русия няма да бъдат премахнати без решение чрез преговори, което има подкрепата на украинския президент, парламента и народа.

Президентът на Литва Гитанас Науседа отхвърли логиката: "Разбира се, като държава, човек може да се опита да използва всяка възможност, която изглежда, че е налична. Ние в Литва обаче смятаме, че е невъзможно да се говори с лидера на държава, която се опитва да преначертае картата на Европа през 21-ви век."

Премиерът на Латвия Артурс Кришянис Кариньш каза, че е "убеден, че Путин няма да започне преговори, докато не осъзнае, че започва да губи войната". Той предложи, че би било по-добре първо да създаде на Путин "това впечатление за загуба", преди да започне преговори.

Подобно съобщение дойде и от естонския премиер Кая Калас: "Не трябва да се тревожим толкова за това какво иска Путин, а по-скоро за това как можем да помогнем на Украйна да продължи да се бори."

Запитан за опасността от глад в Африка поради блокирането на украинския износ на зърно от руска морска блокада, Шолц отхвърли аргумента на Путин, че санкциите на ЕС са виновни.

"Отговорност на Русия е, че съществува тази опасност. Не санкциите, а руската война срещу Украйна ни кара да имаме тези проблеми сега", каза канцлерът.

Докато Шолц каза, че западните страни и ООН се опитват да намерят решение, което да позволи износ на зърно, той подчерта, че всички потенциално разчистени транспортни маршрути през Черно море не трябва да бъдат "злоупотреба за руска военна агресия срещу Украйна през тези коридори."

Германия изпраща още войски в Литва

Германия изпраща още войски в Литва

Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО, уверява Шолц