Германия е готова да засили военната си мисия в Литва в отговор на руската инвазия в Украйна. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц по време на посещение във Вилнюс, съобщава "Ройтерс".

Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО, увери той след среща с президента на Литва Гитанас Науседа и премиерите на Латвия и Естония.

Източници от германското правителство посочиха, че Берлин ще отдели една боеспособна бригада от около 3000 войници, които могат да бъдат разгърнати бързо за отбрана на Литва при необходимост.

Броят на германските войници в балтийската страна ще се увеличи до 1500 от настоящите 1000.

Това може да бъде последвано от разширяване на водената от Германия многонационална бойна единица на НАТО в Литва до размера на бригада в дългосрочен план, съобщиха Шолц и Науседа в съвместно изявление.

Германия обмисля изпращането на повече войски в Литва

Германия обмисля изпращането на повече войски в Литва

Бойните групи на НАТО трябва да спрат атака в региона и да спечелят време повече войски да достигнат до фронтовата линия

Литовският президент посочи, че бригадата ще бъде базирана в Литва след не повече от година и половина.

Воденият от Германия многонационален батальон от първоначално около 1000 войници беше изпратен в Литва, след като Русия анексира Крим, и неговата цел е да спре руска атака до пристигането на подкрепления.

Сега балтийските страни очакват повече войски от Канада и Великобритания, които отговарят за подобни части на НАТО в Латвия и Естония, заяви.

Берлин изпрати стотици допълнителни войници в Литва непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.