Британското правителство е политически задължено да се консултира с местните парламенти за излизането на Великобритания от ЕС, без значение, че Върховният съд постанови по-рано, че съгласието на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия не е необходимо от правно естество.

Това заяви първият премиер на Шотландия Никола Стърджън, съобщава Ройтерс.

Парламентът трябва да гласува за Брекзит, постанови Върховният съд
Обновена

Парламентът трябва да гласува за Брекзит, постанови Върховният съд

Осем срещу трима съдии във Върховния съд потвърдиха

Припомняме, по-рано днес Върховният съд на Великобритания постанови, че парламентът на страната трябва да гласува за задействане на процедурата за Брекзит.

Според съда правителството на Обединеното кралство не трябва да се консултира с парламентите на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия за стартиране на процедурата, тъй като е само в правомощията на британския кабинет и законодателния орган.

"Твърденията, че Шотландия е равноправен партньор, са изобличени като нищо повече от празна риторика и самите основи на споразумението за прехвърлянето на отговорност, които се предполага, че трябва да защитават интересите ни (...) се оказаха, че са без никаква стойност", оплака се шотландският лидер.

52% от британците гласуваха за излизане от ЕС, но в Шотландия 62 на сто се обявиха за запазване на членството. Северна Ирландия също гласува за оставане в Общността.