Върховният съд на Великобритания постанови, че парламентът на страната трябва да гласува за задействане на процедурата за Брекзит, съобщават британски медии.

Британското правителство до дни внася в парламента законодателство за Брекзит

Британското правителство до дни внася в парламента законодателство за Брекзит

В рамките на няколко дни ще внесем законодателство

Припомняме, правителството на премиера Тереза Мей обжалваше съдебно решение, според което "Даунинг стрийт" трябва да търси одобрение от парламента преди да задейства Член 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС.

Шотландия недоволства от съдебното решение за Брекзит

Шотландия недоволства от съдебното решение за Брекзит

Това заяви първият премиер на Шотландия Никола Стърджън

Мей заяви още миналата година, че правителството ще задейства Член 50 от Лисабонския договор на ЕС - започване на официални преговори за излизане от ЕС, до края на март. 

Снимка 274906

Източник: ЕПА

Съд в Лондон реши през ноември, че би било незаконно, ако Мей започне преговорите за "Брекзит" без да поиска одобрението на парламента.

Осем срещу трима съдии във Върховния съд потвърдиха, че кабинетът не може да задейства Член 50 от Лисабонския договор "без парламента".

Според съда правителството на Обединеното кралство не трябва да се консултира с Шотландия, Уелс и Северна Ирландия за стартиране на процедурата, тъй като е само в правомощията на британския кабинет и законодателния орган. 

Британското правителство коментира, че е "разочаровано", но ще се съобрази с решението на съда.

Съдът обяви още, че няма да променя срока за задействане на Брекзит. 

Снимка 274908

Източник: ЕПА