Правителството на Великобритания ще внесе през следващите дни законодателство в парламента за получаване на одобрението на законодателния орган за задействане на процедурата за излизане на страната от ЕС.

Шотландия недоволства от съдебното решение за Брекзит

Шотландия недоволства от съдебното решение за Брекзит

Това заяви първият премиер на Шотландия Никола Стърджън

Това заяви британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, по-рано днес Върховният съд на Великобритания постанови, че парламентът на страната трябва да гласува за задействане на процедурата за Брекзит.

"В рамките на няколко дни ще внесем законодателство, за да се даде на правителството правна власт за задействане на Член 50" от Лисабонския договор, каза Дейвис пред парламента на страната.

Парламентът трябва да гласува за Брекзит, постанови Върховният съд
Обновена

Парламентът трябва да гласува за Брекзит, постанови Върховният съд

Осем срещу трима съдии във Върховния съд потвърдиха

"Това ще бъде възможно най-ясното законодателство, за да се отрази решението на народа и да се уважи отсъждането на Върховния съд", добави министърът.

Според решението на съда правителството на Обединеното кралство не трябва да се консултира с парламентите на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия за стартиране на процедурата, тъй като е само в правомощията на британския кабинет и законодателния орган.

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън изрази разочарованието си от решението.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви още миналата година, че правителството ще задейства Член 50 от Лисабонския договор на ЕС - започване на официални преговори за излизане от ЕС, до края на март.