Първият министър на Шотландия Никола Стърджън разкри планове как държавата да остане в единния пазар на ЕС след "Брекзит", но предпочита варианта да се превърне в независима държава в ЕС, съобщава "Франс прес".

Стърджън добави, че решението на референдума през юни Великобритания да напусне ЕС означава полуавтономна Шотландия, гласувала за оставане в съюза, която може да поиска повече правомощия от Лондон в областта на имиграцията.

"Решени сме да запазим сегашната позиция на Шотландия на европейския единен пазар", каза тя в началото на представянето на документа, който съдържа предложенията, озаглавени "Мястото на Шотландия в Европа".

"Шотландският народ не гласува за "Брекзит" и един "твърд "Брекзит" би сериозно навредил на шотландската икономика, на социалните и културни интереси", каза Стърджън и допълни, че 80 хиляди шотландски работни места са застрашени, ако Великобритания изкара Шотландия от ЕС.

Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария са част от Европейската асоциация за свободна търговия, първите три също са част от Европейската икономическа зона, която предоставя свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали в единния пазар.

Премиерът на Шотландия подчерта още, че продължаване на свободното движение на работници от ЕС в Шотландия не би означавало издигане на граница с Англия, ако останалата част от Великобритания избере да ограничи имиграцията.

Според нея може да се предотврати движение на работници от ЕС от Шотландия в други части на Великобритания чрез промяна на имиграционните правила на пазара на труда и в областта на жилищното настаняване.

Запитана дали Великобритания може да остане в единния пазар и митническия съюз, Стърджън отговори: "Трябва да допусна, че това не е посоката, която ще поемем".

Лидерът на Шотландия допълни, че не планира отделни преговори с ЕС, но предупреди, че ако страната не успее да запази връзките си със съюза, "вариантът за независимост трябва да остане на масата".

Говорител на британското правителство заяви, че Лондон отблизо следи плановете на Стърджън.