Шотландски съд отложи решение дали премиерът Борис Джонсън трябва да бъде принуден да поиска отлагане на Брекзит след изтичане на крайния срок през следващата седмица, пише "Гардиън".

Анти-Брекзит активисти поискаха от трима съдии да издадат заповед, с която да принудят Джонсън да изпрати писмо на ЕС с искане за отлагане на Брекзит в съответствие с британския Закон Бен.

Това законодателство изисква Джонсън да пише на ЕС с молба за отлагане на Брекзит до 31 януари, ако не успее да прокара споразумение за напускане на Общността в британския парламент до 19 октомври.

В необичаен ход съдът обяви, че казусът е толкова важен и е внесен в деликатен момент, че не може да вземе крайно решение дали премиерът нарушава Закона Бен. Съдиите ще отложат крайното си решение дали да наредят на Джонсън да се съобрази със закона или да изпрати писмо на ЕС до 21 октомври, понеделник.

Преди дни Върховният граждански съд в Единбург отхвърли молбата на анти-Брекзит активистите съдът да издаде заповед, която да задължи Джонсън да потърси отлагане на Брекзит, ако не прокара споразумение в парламента този месец. Активистите обжалваха съдебното решение.

Британски съд отхвърли искане Джонсън да бъде принуден да отложи Брекзит

Британски съд отхвърли искане Джонсън да бъде принуден да отложи Брекзит

Лорд Пентланд, който е от Върховния граждански съд в Единбург, отхвърли молбата им съдът да издаде заповед