Анти-Брекзит активисти не успяха да принудят премиера на Великобритания Борис Джонсън да поиска отлагане на Брекзит, ако не успее да прокара споразумение в британския парламент за излизането на страната от ЕС, пише "Гардиън".

За Джефри ван Орден вероятността за Брекзит със сделка е 60/40

За Джефри ван Орден вероятността за Брекзит със сделка е 60/40

Искаме партньорство между Северна Ирландия и Ирландия, обяви той

Лорд Пентланд, който е от Върховния граждански съд в Единбург, отхвърли молбата им съдът да издаде заповед, която да задължи Джонсън да потърси отлагане на Брекзит, ако не прокара споразумение в парламента този месец.

Според Закона Бен, ако британският парламент не постигне споразумение за Брекзит до 19 октомври, премиерът трябва да пише на ЕС за отлагане напускането на Общността до 31 януари 2020 г.

Адвокати, представляващи правителството на Обединеното кралство, заявиха пред съда в петък, че Джонсън ще напише това писмо, ако е необходимо.

Джонсън иска от Върховния съд да се произнесе по въпроса Брекзит без сделка

Джонсън иска от Върховния съд да се произнесе по въпроса Брекзит без сделка

Иска съдът да разгледа тази част, която го задължава да изпрати писмо и да поиска отлагане на Брекзит

Очаква се Анти-Брекзит активистите да обжалват решението във вторник, когато те ще поискат от друг шотландски съд да принуди премиера да потърси отлагане на Брекзит, ако не бъде прието споразумение.

Борис Джонсън за пореден път повтори, че Обединеното кралство ще напусне на 31 октомври.

В началото на септември Камарата на общините прие законопроект за блокиране излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври без сделка. Впоследствие и Камарата на лордовете гласува за отлагане на Брекзит до 31 януари.

Джонсън: Решени сме на Брекзит без сделка

Джонсън: Решени сме на Брекзит без сделка

Премиерът на Великобритания с поредна кампания