"Да направим сделката за Брекзит. Вероятността за сделка е 60/40.". Това заяви пред БНР евродепутатът Джефри ван Орден, който е бивш докладчик за напредъка на България по пътя към членство в Европейския съюз.

"Премиерът го каза точно - искаме да излезем със сделка. Ако е възможно да тръгнем без сделка, ще го направим - ако е възможно за политиката и за народа. Мисля, че няма повече смисъл да го отлагаме", заяви Джефри ван Орден.

Според него, ако има още един референдум във Великобритания, той отново ще покаже, че хората искат да излязат от Евросъюза

Джонсън иска от Върховния съд да се произнесе по въпроса Брекзит без сделка

Джонсън иска от Върховния съд да се произнесе по въпроса Брекзит без сделка

Иска съдът да разгледа тази част, която го задължава да изпрати писмо и да поиска отлагане на Брекзит

По думите му хората във Великобритания подкрепят премиер министъра. Има партии, които са против това. Те си имат отделна цел. "Смятам, че Брюксел не е гъвкав по отношение на преговорите и няма добра воля да ги води. Ние казваме, че в ЕС нищо не е възможно и всичко е възможно, ако има политическо желание. Брюксел трябва да направи тази сделка в близко време, иначе отношенията между ЕС и Великобритания няма да са добри в бъдеще. Смятам, че е много важно да имаме хубави отношения. Трябва повече държави по време на Европейския съвет да кажат, че трябва да се направи тази сделка сега", заяви Джефри ван Орден.

Искаме да защитим суверенитета на Великобритания и на Северна Ирландия, каза той. "Също така искаме да има хубави взаимоотношения и възможност за партньорство между Северна Ирландия и Ирландия. Няма причина това да не се случи", допълни Джефри ван Орден.

За състава на новата ЕК евродепутатът смята, че ще има две промени - вероятно за Унгария и за Румъния.