Увереността на САЩ в своето силово превъзходство и възможността заради това за предприемане на неразумни стъпки е основната заплаха за Русия и други страни, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в интервю за вестник "Московски комсомолец", предаде "РИА Новости".

Шойгу отбеляза, че при сегашното ниво на информация и автоматизация има голяма вероятност от грешки в системата за контрол на оръжията. Затова според него проблемът със сигурността на информацията е излязъл на преден план.

Говорейки за ситуацията в света, министърът изрази надежда, че въпросът за участието на Русия в широкомащабна война сега не стои на преден план. 

"Всички рискове и последици, които крие такава мащабна война, са очевидни за всички", поясни Шойгу.

Ръководителят на Министерството на отбраната подчерта, че развитието на руската наука и промишленост позволява на Русия успешно да се изправи срещу САЩ. Освен това, според Шойгу, Москва не се опитва да се конкурира с Вашингтон "на всички фронтове".

"Ако поставите военния бюджет на САЩ на рафтовете, ще разберете: огромни разходи отиват за всякакви бази, разпръснати по целия свят. В Америка има 170 такива бази", заяви министърът и добави, че разходите на САЩ само за операцията Афганистан е почти равен на руския годишен бюджет за отбрана.