Полицията на Шри Ланка разкри имената на деветимата, които извършиха самоубийствените атентати на католическия Великден през миналия месец, при които загинаха 257 души. Властите обявиха, че активите на нападателите ще бъдат конфискувани в съответствие с антитерористичните закони, информира АФП.

Говорител на полицията потвърди, че два от ударените луксозни хотела са били мишена на двама братя от богата фамилия от столицата Коломбо, която е свързана с износ на подправки.

Ислямистите са използвали по един атентатор за всяко атакувано място. Изключение е хотел Shangri-La, където двама атентатори се взривиха. Единият от атентаторите е Захран Хашим, лидерът на местна джихадистка мрежа, отговорна за атаките. Хашим ръководи National Thowheed Jamath, откакто е забранена от властите. Той е атакувал хотела с ислямиста Илхам Ахмед Мохамед Ибрахим.

По-големият брат на Илхам, Иншаф Ахмед, се взриви в намиращия се в близост хотел Cinnamon.

Президентът на Шри Ланка към Ислямска държава: Оставете страната ми на мира!

Президентът на Шри Ланка към Ислямска държава: Оставете страната ми на мира!

Той се опасява, че ИДИЛ е възприел нова тактика за атаки в по-малки страни

Третият хотел Kingsbury беше ударен от Мохамед Азам Мубарак Мохамед. Съпругата му е в ареста.

В църквата "Свети Антоний" се е взривил местният жител Ахмед Муаз. Брат му е арестуван. "Свети Себастиан" пък е атакувана от Мохамед Хастхун, жител от източната част на острова, където е бил Хашим. Друга църква е ударена от местния жител Мохамед Насер Мохамед Асад.

Един от терористите в Шри Ланка се обучавал в Сирия

Един от терористите в Шри Ланка се обучавал в Сирия

Нови разкрития за бруталните нападения

Друг мъж, който не успя да взриви бомба в луксозен хотел, но детонира експлозиви в къща за гости до столицата, е идентифициран като Абдул Латиф, който е учил във Великобритания и Австралия.

Малко след самоубийствените атаки Фатхима Илхам, съпругата на по-малкия от двамата братя, се самовзриви. Тя загина с двете си деца и трима полицаи в Коломбо.

Не пътувайте до Шри Ланка, съветва Външно

Не пътувайте до Шри Ланка, съветва Външно

Заради опасност от нови бомбени атаки в страната