Шри Ланка забранява носенето на бурка и ще затвори повече от хиляда ислямски училища, заяви министър на правителството в събота, съобщава "Ройтерс".

Министърът на обществената сигурност Сарат Веерасекера коментира на пресконференция, че е подписал документ в петък за одобрение от кабинета, с който се забранява пълното покритие на лицето, носено от някои мюсюлмански жени на основания за "национална сигурност".

"В ранните ни години мюсюлманските жени и момичета никога не са носили бурка. Това е признак на религиозен екстремизъм, който се появи наскоро. Определено ще го забраним."

Носенето на бурка в мажоритарната будистка нация бе временно забранено през 2019 г. след атентатите срещу църкви и хотели от ислямисти, които убиха над 250.

300 задържани за атаките в Шри Ланка на Великден

300 задържани за атаките в Шри Ланка на Великден

При терора през април загинаха повече от 250 души, a 500 други бяха ранени

По-късно същата година Готабая Раджапакса, известен най-вече със смазването на десетилетния бунт в северната част на страната като министър на отбраната, бе избран за президент, след като обеща да се пребори с екстремизма.

Раджапакса е обвинен за нарушения на правата на човека по време на войната, обвиненията, които той отрича.

Веерасекера коментира, че правителството планира да забрани повече от хиляда медресета (ислямски училища), които според него нарушават националната образователна политика. "Никой не може да отвори училище и да преподава на децата каквото си иска", каза той.

Правителствените действия срещу бурките и училищата следват заповед от миналата година за кремиране на жертви на COVID-19 - против желанието на мюсюлманите, които погребват своите мъртви.

Тази забрана е отменена по-рано тази година след критики от САЩ и международните правозащитни организации.

Швейцария гласува на референдум за забрана на бурките

Швейцария гласува на референдум за забрана на бурките

Швейцария гласува в неделя дали да забрани покриване или скриване на лицето