Швейцария гласува в неделя дали да забрани покриване или скриване на лицето на обществени места, въпреки че жени с мюсюлманско облекло се срещат изключително рядко по швейцарските улици, информира АФП.

Социологическо проучване показва, че малко над 50% подкрепят забрана носенето на бурка на обществени места. Референдумът е организиран след години на разгорещен дебат и прокарването на подобни забрани в други европейски държави.

Швейцарците ще гласуват предложението "Да" на забраната за пълно покриване на лицето". Не се споменава бурка или никаб, които покриват лицето изцяло освен очите, но няма съмнениe, че дебатът е за тях.

Из швейцарските градове са разпространени постери като "Спрете радикалния ислям!" и "Спрете екстремизма!", на които има жена с черен никаб.

Има и лозунги като "Не на абсурдния, безполезния и ислямофобски "антибурка" закон!".

Забраната означава, че никой не може да покрива лицето си напълно на публични места. Ще има изключения като религиозните храмове.

"Да" лагерът води в социологическите проучвания, но комфортната преднина през януари се стопи при сондажите през февруари.

Правителството и парламентът са против национална забрана. Тяхното контрапредложение - автоматично се задейства, ако инициативата бъде отхвърлена - изисква хората да показват лицата си пред властите, ако е нужно идентифициране, например, по границата.

Глоби до 10 000 швейцарски франка (10 900 долара, 9040 евро) могат да бъдат налагани на всеки, който откаже да съдейства.

От правителството подчертаха, че повечето жени с покривало на лицето са туристи.

Съгласно системата на пряка демокрация в Швейцария на няколко месеца се организират референдуми и народни гласувания на национално, регионално и местно ниво. Всякакви въпроси могат да бъдат подложени на национален референдум, ако бъдат събрани 100 000 подписа в богатата държава с 8,6 милиона души население.

Много феминистки организации са против забраната.

Проучване на Федералната статистическа служба от 2019 г. показва, че 5,5% от швейцарското население са мюсюлмани, предимно с корени от бивша Югославия.

През 2009 г. Швейцария гласува против строителството на минарета край джамии, което предизвика критика в чужбина. Два швейцарски кантона вече забраниха пълното покриване на лицето.

Референдумът е организиран в момент, когато маските са задължителни в магазините и обществения транспорт заради коронавируса.

Швейцарците също ще гласуват неделя и по други две теми: план за въвеждане на федерален електронен идентификатор и търговско споразумение с Индонезия.