Вторият по население щат Виктория в Австралия, епицентърът на инфекции с COVID-19 в страната, отчете най-ниското си нарастване на смъртни случаи от две седмици насам, тъй като избухването на втора вълна намалява, предаде "Ройтерс".

Щатът Виктория съобщи, че петима души са починали от COVID-19 през последните 24 часа, което е най-ниското еднодневно покачване от 15 август, докато 70 души са положителни за новия коронавирус.

Спадът в броя на новите случаи идва, когато столицата на щата Мелбърн започва четвъртата си седмица от шестседмично заключване, при което жителите се ограничават до домовете си, налага се нощен полицейски час и заповядва да се затворят големи части от държавната икономика.

Ограниченията трябва да бъдат облекчени по-късно този месец.

Здравните служители заявиха, че се очаква Виктория да намали новите ежедневни инфекции до почти едноцифрени до средата на септември, в сравнение с над 700 нови случая на ден миналия месец, но предупредиха, че рискът от нови огнища ще остане.

"Все още ще има случаи, все ще има огнища. Ето защо тези седмици и месеци напред са толкова важни ", каза премиерът на Виктория Даниел Андрюс в Мелбърн.

Австралия е регистрирала близо 26 000 инфекции с COVID-19 и 657 смъртни случая от вируса, много по-малко от много други развити страни, въпреки че ограниченията за забавяне на разпространението на вируса са оказали значителен удар върху икономиката му.

Официалните данни, които трябва да бъдат представени в сряда, се показват, че страната е влязла в първата си рецесия от три десетилетия, докато ефективната безработица е на върха 13%.

В стремежа си да подпомогне икономиката, Резервната банка на Австралия намали лихвите до едва 0,25% и се очаква да потвърди готовността си да направи повече, ако е необходимо.