Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена, която разделяше Източна и Западна Германия. Президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер благодари на източноевропейските си съседи за мирната революция, информира "Ройтерс".

6 факта за Берлинската стена

6 факта за Берлинската стена

АФП представя шест факта, свързани с Берлинската стена

Падането на стената, която разделяше социалистически Източен Берлин и капиталистически Западен Берлин близо три десетилетия и се превърна в символ на Студената война, доведе до обединението на Германия година по-късно - 1990 г.

"Заедно с нашите приятели ние си спомняме с дълбока благодарност събитията от преди 30 г.", каза Щайнмайер на церемония пред Паметник "Берлинска стена" на Бернауер щрасе, на която също присъстваха Ангела Меркел и президентите на Полша, Унгария, Словакия и Чехия.

Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена

Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена

Разбиването на мразената стена на 9 ноември 1989 г. идва след мирни протести в социалистическа Източна Германия

"Без куража и волята за свобода на поляците и унгарците, чехите и словаците, мирните революции в Източна Европа и обединението на Германия нямаше да бъдат възможни", вярва германският държавен глава.

Снимка 452010

Източник: ЕПА

По време на церемонията германският президент и колегите му от Полша, Унгария, Словакия и Чехия положиха цветя пред паметника.

През август 1989 г. унгарски граничари за първи път позволиха на хора от Източна Германия да влязат свободно в Австрия, което откри пътя към падането на Берлинската стена три месеца по-късно и свалянето на "Желязната завеса".

"Гугъл" отбеляза 30 години от падането на Берлинската стена

"Гугъл" отбеляза 30 години от падането на Берлинската стена

Епохално събитие за Европа

Щайнмайер обаче подчерта, че историческото събитие не отбеляза "края на историята", както американският политилог Франсис Фукуяма написа в книгата си "Краят на историята и последният човек" (1992 г.).

Борбата на политическите системи продължи и бъдещето е повече от несигурно, дори повече от преди, добави президентът на Германия.

"Либералната демокрация е оспорвана и е под въпрос. Поради тази причина Германия и европейските й съюзници трябва да се борят всеки ден за мирна и обединена Европа", изтъкна той.

Според германския президент, цитиран от ТАСС, без подкрепата на Вашингтон и смелите решения на Михаил Горбачов, историята нямаше да е толкова щастлива и всичко да се случи по мирен начин.

По-рано Меркел обяви, че Европа "трябва да брани демокрацията и свободата, човешките права и толерантността".

Снимка 452007

Източник: ЕПА