Докато Турция продължава да налива масло в огъня по отношение на териториалната цялост на Гърция, германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви пред "Катемерини", че Лозанският договор е безспорен.

Договорът урежда съвременните граници между Гърция и Турция. Той заменя Севърския договор от 1920 година, свързан с уреждане разпадането на Османската империя. Лозанският договор определя границите на модерна Турция и включва клаузи, според които Анкара губи контрол над обширни територии, които сега са част от Сирия, Гърция, Либия, Саудитска Арабия и други държави в Азия, Африка и Европа.

Лозанският договор не е свещен текст, отсече Ердоган

Лозанският договор не е свещен текст, отсече Ердоган

За пореден път засегна темата

В интервю за изданието Щайнмайер подчерта, че международните закони не могат да бъдат оспорвани, допълвайки, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу публично е заявявал, че Турция се чувства задължена да изпълнява Лозанския договор.

Запитан за последните заплахи от страна на турския лидер Реджеп Ердоган за нова вълна от мигранти към Европа, Щайнмайер изтъкна, че споделя притесненията на Гърция от нова вълна през Егейско море , но като се изключи риториката Турция изпълнява задълженията си по договора.

Лозанският договор от 1923 г. трябва да се спазва, обърна се Лавров към Турция в Атина

Лозанският договор от 1923 г. трябва да се спазва, обърна се Лавров към Турция в Атина

Договорът заменя Севърския договор от 1920 година

Според него Анкара печели от споразумението с ЕС за справяне с мигрантската криза.