Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че една от мисиите му след приключването на мандата му е да помогне за развитието на ново поколение лидери по проблеми като климатичните промени, реформа в наказателното право и увеличаване на броя на здравноосигурените, съобщава АП.

В пространно интервю за Националното обществено радио Обама изтъкна, че иска да е сигурен, че младите хора, които работят по тези въпроси, ще имат в наличност необходимите ресурси, доверие и ще бъдат в положение, което да им помогне да привлекат внимание.

Американският президент добави в интервюто, което ще бъде излъчено днес, че проблемите, по които най-много го е грижа, ще бъдат добре разрешени, когато новото поколение е във властова позиция. 

Демократическата партия сериозно пострада по време на двата мандата на Обама. През следващите години републиканците ще контролират Белия дом и Конгреса.

Президентът на САЩ смята, че републиканците са били систематични в граденето на основите, докато демократите са работили за разрешаване на национални и международни проблеми.

"Като последствие аз смятам, че отстъпихме твърде много територия", убеден е Обама.

Държавният глава изтъкна, че напуска поста с някои идеи как да се изгради партията, но той предимно ще служи повече като съветник, наставник и приятел.