Министърът на правосъдието на Дания Сьорен Папе Поулсен заяви, че предпочита датските джихадисти да загинат в Сирия, отколкото да се завърнат в страната, информира АФП.

Опозицията разкритикува коментара на министъра.

След като през уикенда падна последният бастион на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия, няколко правителства се опитват да разрешат проблема какво да правят със заловените джихадисти от техните държави.

Официалната политика на Дания за връщане на датските джихадисти предизвика обществен дебат.

"По-добре е да бъдат затворени тук вместо да пътуват свободно", каза Поулсен пред парламентарна комисия, цитиран от местни вестници. Той добави, че за предпочитане е, "ако те паднат в битка там".

Социалдемократите нападнаха министъра за коментара. Говорител на партията коментира, че няма думи, с които може да опише изявлението на правосъдния министър.

Поулсен, който е лидер на Консервативната партия, обясни, че е имало около 40 джихадисти с връзки с Дания, които са били на контролирана от ДАЕШ територия в Сирия. Десетима от тях са заловени.

От 2016 г. в Дания е подсъдимо да се биеш в конфликтни зони за терористична организация.

Датският съд вече наложи присъди на 13 души, които са се присъединили или са се опитали да се присъединят към терористична организация, каза още правосъдният министър пред комисията. На деветима от осъдените им е отнето датското гражданство и са изгонени от страната. На останалите не е приложена тази мярка, тъй като нямат двойно гражданство.