Шведски политици търсят отговор след появата на информация, че е забелязана подводница в стокхолмски води през юни, за което военните не са съобщили пред парламентарната комисия по отбрана, съобщава АФП.

Вестник Dagens Nyheter писа късно вчера, че трима инструктори и деца на лагер по ветроходство в предградието Лидингьо са забелязали мистериозен плавателен съд на 28 юни. Те вярват, че в продължение на около 20 минути са наблюдавали тъмно сива или черна подводница на повърхността.

Децата са направили снимки и кратко видео с обекта, които са публикувани от Dagens Nyheter.

Шведските военни са научили за инцидента няколко дни по-късно от уста на уста и на 4 юли са изпратили двама военнослужещи да разпитат децата, които са на възраст 17 и 18 г.

Сигурни сме за приетите от нас мерки след получаването на тази информация. Но не мога да ви разкрия какви мерки сме предприели и до какви заключения сме стигнали, коментира говорител на въоръжените сили.

По-късно представителят каза пред вестника, че военните не споделят позицията на Dagens Nyheter, че това е чуждестранна подводница. Но говорителят не каза дали военните са идентифицирали обекта и ако са го направили, какъв се е оказал.

Dagens Nyheter пише, че в района не е имало шведски военни или граждански подводници в този момент, когато е засечен обектът от децата.

Шведските политици са изненадани, че не им е съобщено за потенциално нахлуване.

От въоръжените сили поясниха, че "относително скоро" ще отговорят на притесненията на депутатите.

Сигналите за подводници до Швеция не са рядкост. През октомври 2014 г. Швеция започна мащабна операция по издирване на чужда подводница, която се подозираше, че е на Русия. Операцията в района на Стокхолм продължи 8 дни. Военните впоследствие потвърдиха, че "мини подводница" е нарушила териториалните води, но не успяха да установят на коя държава е подводницата.