Швеция е настоявала за „разделянето" между президента на Русия Дмитрий Медведев и руският премиер Владимир Путин. Това става ясно от публикувани от Wikileaks материали от Държавния департамент на САЩ, съобщава lenta.ru.

Материалите са от срещата на групата e-PINE (Засилено партньорство в Северна Европа), в която участваха представители на САЩ, Дания, Естония, Финландия, Латвия, Исландия, Норвегия и Швеция. Срещата бе проведена на 30 април 2008 година, само няколко месеца след избирането на Медведев за президент на Руската федерация.

В доклада от срещата се казва, че Русия е не просто труден партньор за гореспоменатите страни, но с течение на времето ситуацията ще се влошава.

Шведският представител заявил, че „би било полезно да се забие клин между Путин и Медведев и да се окаже поддръжка на президента на Русия." Трябва да се отбележи, че Норвегия се е противопоставила на това предложение. Дали обаче Швеция е предприела някакви действия по реализирането им, не е ясно.

По-рано Дмитрий Медведев заяви, че ще запази приятелски отношения с Путин, но това не му пречи периодично да коментира дейността на правителството. Преди това подобна политика на „забиване на клин" между Медведев и Путин се приписваше на властите в Москва. Юрий Лужков, който по това време оглавяваше столичната администрация, категорично отрече тази информация.

Групата e-PINE бе създадена ор Държавния департамент на САЩ. Нейната цел е развие партньорството на САЩ със страните от Северна Европа.