Топ шведски съд разреши лова на 24 вълци в началото на 2017 г., съобщава "Франс прес".

Решението е критикувано от защитници на околната средата, тъй като се опасяват, че може да постави под риск съществуването на вълците.

"Това е злополучно и изненадващо решение", каза Торбьорн Нилсен, председател на Шведската асоциация на месоядните животни.

Върховният административен съд постанови, че ловът на 24 вълци на четири територии в Централна Швеция е оправдано, въпреки че се обжалва от защитници на околната среда.

"Съжаляваме, но уважаваме решението", изтъкна Йохана Сандахл, председател на Шведското общество за опазване на природата.

Обаче тя добави, че съдът не е взел под внимание факта, че популацията на вълците е спаднала с 18% и предупреди, че вълците са пред риск да се превърнат в застрашен вид.

В Швеция през 2010 и 2011 година имаше ловен сезон, при който бяха убити съответно по 46 вълци, а през 2015 година бяха ликвидирани 44 вълци.

Според правителствени данни в Швеция има около 340 вълци.

Според шведското законодателство ловът може да бъде позволен, ако вълците представляват опасност за добитъка и ако няма заплаха за изчезването им.

Европейската комисия призова страната напълно да забрани лова на вълци, които са "заплашени от географска изолация и развъждане".

Преди седмица Норвегия обяви, че е намалила квотата за избиване на вълци от 47 на 15.