Швейцария подписа договор в понеделник за закупуване на 36 американски изтребителя F-35 стелт на цена над шест милиарда франка (6,2 милиарда долара), съобщава АФП.

"Националният директор по въоръженията Мартин Зондерегер и ръководителят на швейцарската програма F-35A Дарко Савич подписаха договора за доставка на 19 септември 2022 г. в Берн", коментира агенцията за доставки на оръжие на страната.

"С това контрактът за доставка на 36 F-35A е договорен".

Изборът на F-35 от швейцарското правителство през юни 2021 г. предизвика някои противоречия, особено в светлината на надхвърлянето на разходите по програмата за изтребители в Съединените щати.

Правителството и парламентът на Швейцария също възпрепятстваха провеждането на референдум за закупуването на самолета, въпреки че бяха събрани достатъчно подписи, за да се постави въпросът пред гласоподавателите, като казаха, че няма достатъчно време за това преди изтичането на офертата на производителя Lockheed Martin.

Но швейцарските гласоподаватели вече бяха одобрили с малка група през септември 2020 г. харченето на шест милиарда швейцарски франка за подмяна на самолетите на страната от остарели F/A-18 Hornets и F-5 Tiger.

F-35 ще бъдат доставени между 2027 и 2030 г.

Швейцария се присъединява към нарастващ брой европейски страни, които са избрали стелт многоцелеви бойни самолети, включително Белгия, Великобритания, Дания, Финландия, Италия, Гърция, Германия, Холандия, Норвегия и Полша.

Чехия купува 24 изтребителя F-35 от САЩ

Чехия купува 24 изтребителя F-35 от САЩ

Очаква се преговорите да приключат до октомври 2023 г.