Швейцария категорично отхвърли обвинения тази седмица, че има споразумение, което позволява на китайски представители да влизат в страната и да разпитват граждани на азиатската държава, поставяйки дисидентите пред риск, информира АФП.

През 2015 г. Швейцария започна да изпълнява споразумение за реадмисия с Китай. Споразумението изтече в понеделник. То е било в тайна до август, когато швейцарският вестник NZZ разкри за съществуването му. В споразумението има условия, които позволяват на китайски представители да пътуват до страната и да разпитват китайски граждани, които предстои да бъдат депортирани.

Тази седмица азиатската правозащитна организация Safeguard Defenders публикува текста на споразумението, включително и доклад, който съдържа информация по какво се различава от подобни споразумения с други държави. В доклада се отбелязва, че представлява заплаха за тези, които китайското правителство иска да бъдат върнати. От организацията отбелязват, че подробностите за сделката с Китай ще накърнят репутацията на Швейцария.

След първото разкритие през август дисидентът от Хонконг Джошуа Уонг написа в "Туитър" на 24 август: "Пет години след подписването на тайното споразумение нито един швейцарски депутат не е чувал за споразумението". Той предупреди, че "дисидентите в изгнание" от Хонконг, Тайван и други места са заплашени от екстрадиране в Китай.

Министерството по въпросите на миграцията на Швейцария категорично отрече да е имало тайно споразумение с Китай, пояснявайки, че е стандартна, "техническа договореност" като всички останали, договорени с 60 държави. Ведомството поясни, че споразумението не е било публикувано като много други, но може да бъде поискано по всяко време.

Говорител на министерството подчерта пред АФП, че хора, които са под риск, като уйгурите или тибетците, няма да бъдат депортирани и няма да бъдат разпитвани от китайски представители. Той обясни, че споразуменията за реадмисия са необходими, защото повечето държави са склонни да върнат свои граждани само ако са установили самоличността им. Такива интервюта са стандартна процедура в Швейцария, както и в други европейски страни. Споразумението с Китай, според министерството, е използвано само веднъж през 2016 г. Тогава двама китайски представители са разпитали общо 13 души в Швейцария.

Швейцарското министерство се очакваше да поднови споразумението преди да изтече на 7 декември, но обяви, че не се притеснява за това, като подчерта, че може и без него да покани чужди делегации.