Германия приветства решението на неутрална Швейцария да разреши обратна продажба на някои от германските си танкове "Леопард" II, за да помогне за възстановяването на запасите, изчерпани от помощта за Украйна, предава Ройтерс.

През февруари Германия поиска от Швейцария да продаде обратно някои от 96-те танка "Леопард" II, които съхранява на склад, на производителя "Рейнметал".

За да спази законите за неутралитет на Швейцария, Берлин увери Берн, че оръжията няма да отидат в Украйна, а ще останат в Германия или при съюзник от НАТО или Европейския съюз.

"Ние сме много щастливи и благодарни за това решение", каза Мишел Флюгер, посланик на Германия в Швейцария, пред швейцарската телевизия. "Нуждаем се от тези танкове, те ще запълнят липсите у нас и нашите европейски партньори.

Той говори, след като швейцарският парламент във вторник одобри извеждането от експлоатация на 25 танка Leopard II, проправяйки пътя за препродажбата им на Германия.

Общественото мнение в Швейцария е дълбоко разделено по въпроса за доставката на оръжия за Украйна и блокирането на реекспорта от страна на Берн разгневи някои нации.

Исканията от Германия, Дания и Испания да позволят на оръжия, произведени в Швейцария, които преди това са закупили, да отидат в Украйна, бяха блокирани от Берн, позовавайки се на швейцарския неутралитет, който предотвратява изпращането на оръжия пряко или косвено на участници във война.

Закупуването на швейцарски оръжия може да стане сложно, освен ако Берн не коригира своя закон за военните материали, предупреди германският посланик Флюгер.

"Закупихме много оръжия, системи или компоненти или боеприпаси от Швейцария, включително нашите партньори от НАТО, и сега бихме искали да дадем някои от тези системи на Украйна."

Швейцарският кабинет сега трябва официално да подкрепи износа на "Леопард" II за Германия, но се очаква това да е формалност, след като министърът на отбраната Виола Амхерд каза, че доставката на танковете за Германия е в съответствие с швейцарския закон за неутралитет и също е в интерес на страната .

"По този начин можем също така да допринесем за сигурността в Европа и така директно за сигурността на нашата страна", каза швейцарският министър на отбраната Виола Амхерд пред швейцарската телевизия SRF.

Швейцария изненадващо поиска да се включи в небесния щит на Европа

Швейцария изненадващо поиска да се включи в небесния щит на Европа

Според критиците този ход е несъвместим с неутралитета на страната