Долната камара на парламента на Швейцария гласува против предложение, което изрично разрешава трансфера на швейцарско оръжие за Украйна, съобщава "Франс прес".

Гласуването в парламента стана в момент, когато швейцарският президент Ален Берсе се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова. Там двамата обсъдиха темата за износа на военни материали.

Националният съвет в Берн гласува с 98 гласа "против" срещу 75 гласа "за" парламентарна инициатива, представена от комисия.

Жан-Люк Адор от популистката, дясна Швейцарска народна партия — най-голямата в Националния съвет — заяви в Съвета, че "приемането на тази инициатива означава ангажиране с един от главните герои, което се посочва и в самото ѝ заглавие ("Лекс Украйна"). Следователно това би било нарушаване на неутралитета.

Берн не разреши на Испания да изпрати швейцарски ПВО на Украйна

Берн не разреши на Испания да изпрати швейцарски ПВО на Украйна

Мадрид е поискал позволение за реекспорт на две 35-милиметрови зенитни оръдия

В началото на войната Швейцария се отклони от традиционната си неутрална позиция и прие санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, но заяви, че нейният неутралитет не позволява предоставяне на оръжие в зони на конфликт.

През април миналата година Швейцария задържа доставките на германско оръжие за Украйна, като блокира реекспорта на швейцарски боеприпаси, използвани за бронираните бойни машини "Мардер", Украйна с аргумента, че подобен ход би нарушил нейния неутралитет.

През януари тази година швейцарското правителство отхвърли и искане на Испания за реекспорт на две 35-милиметрови зенитни оръдия.

Расте обаче натискът Швейцария да преразгледа политиките си.

В началото на тази година комисия в парламента предложи да се отмени забраната за реекспорт, която не позволява произведените от страната боеприпаси да бъдат изпращани от друга държава на Украйна. Според комисията предложенията ѝ не нарушават правилата за неутралитет на Швейцария, тъй като оръжията ще преминат през друга държава, а не директно в зона на конфликт.

Берн пак забрани на Германия да праща швейцарски боеприпаси на Украйна

Берн пак забрани на Германия да праща швейцарски боеприпаси на Украйна

Страната се опитва да запази неутралитет