Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на срещата на върха на европейските лидери в Молдова, където беше посрещнат от президента на страната Мая Санду, съобщава "Ройтерс".

Той отново изрази убеждението си, че Украйна ще се окаже печелившата страна във военния конфликт.

"Когато победим, войната ще спре", обяви Зеленски.

Той благодари на Молдова за приемането на украински бежанци, след като Русия започна пълномащабната си инвазия. По данни на ООН Молдова е дала убежище на над 700 000 бежанци от февруари 2022 г., като над 100 000 все още остават в страната.

"Украйна поддържа безопасността на Молдова днес и сме много, много благодарни за това", заяви Санду след кратък разговор със Зеленски, чиято страна се намира между бившата съветска република Молдова и Русия.

НАТО бди в небето над Молдова по време на Европейската среща на върха

НАТО бди в небето над Молдова по време на Европейската среща на върха

Самолети за наблюдение ще следят въздушното пространство над страната до петък

Украинският лидер обяви планове за формиране на нови коалиции за получаване на допълнителна подкрепа за отбрана срещу руската агресия, които иска да обсъди с други европейски лидери.

Двамата президенти разговаряха и за стремежите си за членство в Европейския съюз.

"Мисля, че това е много важно - нашето бъдеще в ЕС", подчерта Зеленски и увери, че Украйна е готова да бъде част и от НАТО.

Украйна има статут на кандидат-членка за ЕС от миналото лято и се надява да започне официални преговори за присъединяване към блока до края на годината.

Зеленски настоя Киев да получи "ясно" решение за бъдещето си в НАТО, когато лидерите на блока се срещнат във Вилнюс през юли.

"Тази година е година за решения. През лятото във Вилнюс на срещата на върха на НАТО е необходима ясна покана на Украйна и са необходими гаранции за сигурност по пътя към членство в НАТО", посочи той.

"През есента при присъединяването ни към ЕС е необходимо ясно, положително решение. Ние се подготвяме и за Среща на върха за мира, която ще насочи света към съвместно прилагане на мирната формула", допълни украинският лидер.

Киев е получил икономическа, военна и хуманитарна помощ на стойност около 70 милиарда евро от Съюза от февруари 2022 г. насам. Европейските страни го снабдяват с оръжия и боеприпаси.

Молдова се готви да посрещне европейските лидери

Молдова се готви да посрещне европейските лидери

Срещата е най-голямото международно събитие в историята на страната

Наскоро Зеленски присъства и на срещите на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия и на Г-7 в Япония.

Близо 50 европейски лидери се срещат в молдовския град Булбоака, на около 20 километра от украинската граница, за да обсъдят сигурността, свързаността и енергийните въпроси на континента.

Тъй като Русия и Беларус не са поканени, дискусиите вероятно ще се съсредоточат върху войната на Русия срещу Украйна и последиците от нея.

Срещата на върха днес е продължение на миналогодишната инициатива на Франция за събиране на лидери на Европейския съюз и страни страни извън него в Прага за обсъждане на настоящите политически предизвикателства.

Зеленски в Хага: Тази война трябва да бъде последната в света и ние ще я направим
Обновена

Зеленски в Хага: Тази война трябва да бъде последната в света и ние ще я направим

Той посети Международния наказателен съд в Хага

Очаква се в Молдова лидерите да обсъдят основните теми в по-големи групи, но също така да имат възможност да говорят по други въпроси насаме или в по-тесен кръг без ограниченията и помпозността на държавните посещения и техните протоколи.

Официалната програма включва предизвикателствата пред сигурността, енергийните доставки и действията по изменението на климата. Един от въпросите е как да се намали силната зависимост на някои европейски страни от руските газ и петрол.

Местоположението на срещата е много символично, тъй като Булбоака е в непосредствена близост до границата с разкъсваната от войната Украйна и отцепилия се регион на Молдова - Приднестровието, където са разположени руски войници от 90-те години на миналия век.