Молдова извършва последните подготовки за голямата среща на върха на европейските лидери, която е символична за амбициите на източноевропейската страна да се приближи до Запада и да се отдалечи от доминиращата роля на Русия на фона на конфликта в съседна Украйна.

Молдова, най-бедната страна в Европа, която е заобиколена от Украйна от трите и страни, прави всичко възможно за втората среща на Европейската политическа общност, която ще се проведе в четвъртък, предава Асошиейтед Прес. Това събитие ще събере около 50 лидери от 47 държави и е описано като най-голямото международно събитие в историята на страната.

Над 75 хил. молдовци излязоха на проевропейски митинг

Над 75 хил. молдовци излязоха на проевропейски митинг

Президентът Мая Санду обвини Русия, че опитва да саботира европейската интеграция на Молдова

В столицата Кишинев и по 35-километровия маршрут до мястото на срещата в селските райони пътищата бяха ремонтирани, пешеходните пътеки боядисани, а знамената на Европейския съюз бяха издигнати в очакване на пристигането на държавните и правителствени ръководители от държавите-членки на ЕС и други нации.

Изборът на Молдова за провеждане на срещата на върха се тълкува като послание към Кремъл и от ЕС, и от прозападното молдовско правителство, което получи статут на кандидатка за членство в ЕС през юни миналата година, също като Украйна.

Присъствието на високопоставени политици като германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон, британския премиер Риши Сунак и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен свидетелства за ангажимента на ЕС да гарантира, че амбициите на Русия да контролира Молдова не остават безспорни.

Молдова иска бързо в ЕС, застрашена е от Русия

Молдова иска бързо в ЕС, застрашена е от Русия

Русия ще продължи да бъде голям източник на нестабилност с години