Десетки хиляди молдовци излязоха на митинг в столицата Кишинев в неделния ден. Шествието бе в подкрепа на прозападното правителство в страната, което гледа към Европа на фона на руското вмешателство в Молдова, предаде Reuters.

По данни на полицията са присъствали повече от 75 000 демонстранти.

Молдова беше тежко засегната от въздействието на нахлуването на Москва в съседна Украйна, което Кишинев многократно осъди и кандидатства за присъединяване към Европейския съюз.

Президентът Мая Санду обвини Русия, че опитва да саботира европейската интеграция на Молдова чрез подклаждане на антиправителствени протести и пропаганда. Москва обаче отрича да има намеса.

Снимка 619174

Източник: EPA/БГНЕС

"Молдова не иска да бъде изнудвана от Кремъл", заяви Санду на митинга, който бе организиран от нейното правителство и препълни централния площад на Кишинев.

Президентът обеща Молдова да стане член на ЕС до 2030 г.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, която е на посещение в Кишинев, също се обърна към митинга, като каза, че Европа ще посрещне Молдова "с отворени обятия и сърца".

Демонстрантите призоваха политическите лидери на Молдова да изменят конституцията, за да споменат конкретно европейската ориентация на страната.

Молдова иска бързо в ЕС, застрашена е от Русия

Молдова иска бързо в ЕС, застрашена е от Русия

Русия ще продължи да бъде голям източник на нестабилност с години