Кралят на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман покани украинския президент Володимир Зеленски да присъства като почетен гост на срещата на върха на Арабската лига, съобщава ДПА.

Срещата на върха ще се проведе в саудитския крайбрежен град Джеда в петък.

Дипломатически източници в Рияд разкриха, че това ще бъде възможност за саудитския престолонаследник принц Салман да обсъди със Зеленски начини за прекратяване на войната в Украйна чрез намиране на общ език за започване на преговори между Москва и Киев.

Саудитска Арабия многократно е предлагала да бъде посредник между Русия и Украйна.

Между Путин и Запада – арабските държави за войната в Европа

Между Путин и Запада – арабските държави за войната в Европа

Войната в Украйна придаде геополитическа тежест на регионалните сили

През 2022 г. Рияд съобщи, че е посредничил между двете воюващи страни за освобождаването на десет затворници от различни държави.

Устоявайки на натиска на Запада, кралството и неговите съседи от Персийския залив запазиха отношенията си с Русия, след като миналата година тя започна инвазията си в Украйна.

Срещата на върха в петък ще бъде и първата, откакто Сирия беше приета отново в Арабската лига - повече от десетилетие след прекратяването на членството ѝ заради гражданската война. Сирийският президент Башар Асад също е поканен да присъства.

На Запад преговори със сирийския лидер все още не се разглеждат като възможни, след като ЕС и други страни наложиха широки санкции на страната преди 12 години в отговор на насилственото потушаване на антиправителствените протести от страна на Асад, което впоследствие доведе до гражданска война.

Срещата на върха идва и след като през март богатата на петрол Саудитска Арабия и нейният регионален съперник Иран се съгласиха да възстановят отношенията си.

Саудитска Арабия е готова да помирява Русия и Украйна

Саудитска Арабия е готова да помирява Русия и Украйна

Позиция на престолонаследника