Швейцарските власти разкриха предполагаема шпионска операция на руски "водопроводчици" в Давос, където се провежда ежегодният Световен икономически форум.

Информацията разпространява "Ройтерс", като се позовава на вестник "Тагес анцайгер". Полицията не потвърждава ключови подробности.

Според вестника двама руснаци са били проверени от швейцарската полиция в ски курорта през август 2019 г. Двамата са представили дипломатически паспорти и са напуснали страната, допълва изданието.

Полицията в източния швейцарски кантон Граубюнден обяви, че двама мъже с руски дипломатически паспорти са били подложени на рутинна проверка на самоличността в Давос през август 2019 г., но не е установена връзка между визитата им и Световния икономически форум.

Истина е, че проверихме двама руски граждани в Давос и те удостовериха самоличността си с дипломатически паспорти, но ние не успяхме да намерим причина, за да ги задържим. Беше им позволено да си отидат, коментира говорител на полицията и добави, че полицията никога не ги е установявала като водопроводчици.

Говорител на руското посолство в Берн отхвърли информацията. Представителят каза, че двама руски дипломати са били проверени.

Дипломатически паспорти се дават на високопоставени държавни служители, а не на работници. Мисля, че това вероятно е глупава шега, отговори говорителят.