Ново проучване установи, че 1400-те ледника в Швейцария са загубили половината от общия си обем от началото на 30-те години на миналия век и изследователите казват, че отстъплението на леда се ускорява във време на нарастваща загриженост относно изменението на климата, пише АП.

ETH Zurich, уважаван федерален политехнически университет и Швейцарският федерален институт за изследване на горите, снега и ландшафта в понеделник обявиха констатациите от първата по рода си реконструкция на загубата на лед в Швейцария през 20-ти век, базирана отчасти на анализ на промените към топографията на ледниците от 1931 г.

Изследователите установиха, че обемите на леда са се свили наполовина през 85-те години - до 2016 г. Оттогава ледниците са загубили допълнителни 12% само за шест години.

"Отстъплението на ледниците се ускорява. Наблюдаването отблизо на този феномен и количественото определяне на историческите му измерения е важно, защото ни позволява да направим изводи за реакциите на ледниците към променящия се климат", каза Даниел Фариноти, съавтор на изследването, което е публикувано в научното списание The Cryosphere.

По площ ледниците на Швейцария възлизат на около половината от всички в европейските Алпи.

Екипите използваха комбинация от дългосрочни наблюдения на ледници; измервания на терен; и снимки от въздуха и планински върхове - включително около 22 000, направени от върхове между двете световни войни. Използвайки множество източници, изследователите биха могли да запълнят пропуските, защото само няколко от ледниците на Швейцария са изследвани редовно през годините.

Изследването включва използване на техники от десетилетия, за да се даде възможност за сравняване на формата и позицията на изображенията на терена, както и използването на камери и инструменти за измерване на ъгли на земни площи. Екипите сравняват повърхностната топография на ледниците в различни моменти, позволявайки изчисления за еволюцията на ледените обеми.

Не всички ледници губят лед с еднаква скорост, казаха изследователите. Надморската височина, количествата отломки по ледниците и равнината на "муцуната" на ледника - най-долната му част, която е най-уязвима от топене - всичко това влияе върху скоростта на отстъпление.

Изследователите също така установиха, че два периода - през 20-те и 80-те години на миналия век - действително са имали спорадичен растеж на ледниковата маса, но това е било засенчено от по-широката тенденция на спад.

Ледниците изчезват с рекордна скорост след горещите вълни

Ледниците изчезват с рекордна скорост след горещите вълни

Резултатите от модел, очаквани след няколко десетилетия в бъдещето, се случват сега