Президентът на Китай Си Дзинпин е казал на американския лидер Доналд Тръмп, че китайско-американските отношения са помрачени от "негативни фактори", информира АФП.

Дзинпин е провел телефонен разговор с държавния глава на САЩ.

Китай смъмри Вашингтон за оръжейна сделка с Тайван

Китай смъмри Вашингтон за оръжейна сделка с Тайван

САЩ продават оръжия на Тайван за 1,3 милиарда долара

През последните дни поредица от събития влошиха отношенията между двете държави, отбелязва световната осведомителна агенция.

Тръмп проведе отделни разговори със Си и японския премиер Шиндзо Абе във връзка с напрежението на Корейския полуостров. Но китайското външно министерство поясни, че Си Дзинпин е повдигнал и казуса за Тайван.

Президентът на Съединените щати вбеси Пекин миналата седмица, след като одобри оръжейна сделка с Тайван за 1,3 милиарда долара. Китай разглежда Тайван като отцепила се китайска провинция, която един ден ще бъде върната в рамките на територията на страната.

Като провокация определи Китай присъствието на американски кораб

Като провокация определи Китай присъствието на американски кораб

Китай изпрати военни кораби, които да го принудят да се отдалечи от острова

Отделно американската администрация наложи санкции на китайска банка, обвинявайки я, че пере пари на КНДР.

Вчера стана ясно, че американският разрушител USS Stethem е плавал на по-малко от 12 морски мили от малкия остров Тритон в архипелага Параселските острови, към които претенции имат Китай, Виетнам и Тайван, обяви американски представител.

Последните ходове на Вашингтон представляват рязък завой от приятелския тон между Тръмп и Си по време на срещата им в Мар а Лаго във Флорида през април.

По време на телефонния разговор обаче Си призна, че двустранните отношения са "постигнали важни резултати" от срещата им, допълва външното ведомство.

Но Си е предупредил, че отношенията са "засегнати от някои негативни фактори".

Той е изразил надежда, че американският президент "адекватно ще разреши" казуса с Тайван в съответствие с принципа "Един Китай".

По думите му двете страни трябва да следват постигнатия във Флорида "консенсус" и да се придържат към принципа на взаимно уважение.

В съобщение на Белия дом се казва, че двамата лидери са обсъдили усилията за ядрено разоръжаване на Северна Корея и подобряване на американско-китайските търговски отношения, но не се споменава казусът с Тайван.

"Президентът повдигна въпроса за нарастващата заплаха от ракетните и ядрени програми на КНДР", допълва Белият дом.

"Двамата лидери потвърждават ангажимента си за Корейски полуострова без ядрени оръжия", подчертава още Белият дом.

Двамата президенти повтарят и решимостта си да търсят по-балансирани търговски отношения.

Те са обсъдили редица регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес и потвърдиха, че ще се срещнат на Г-20 в Германия тази седмица.

Тръмп е призовал Си Китай да притиска КНДР да изостави ядрената си програма.