Силен вятър издуха част от граничната стена на Доналд Тръмп между САЩ и Мексико, пише "Гардиън", позовавайки се на американски граничари.

Стоманените панели, които са с височина повече от 9 метра, се наклониха на една страна на границата между калифорнийския град Калексико и Мехикали в Мексико.

Тази част от стената все още не е била завършена по време на инцидента вследствие на силен вятър.

"За щастие мексиканските власти отговориха бързо и успяха да отклонят движението от намираща се близо улица", коментира американският граничар Карлос Питонес пред "Лос Анджелис таймс".

Питонес добави, че панелите са издигнати отново с помощта на мексиканците.

Администрацията на Доналд Тръмп иска да изгради стена по повече от 3000-километровата граница с Мексико. Издигането на нова стена е основно обещание на Тръмп по време на президентската му кампания през 2016 г. Той заплаши да използва 5,7 милиарда долара за строителството на "красивата" си стена от федерални фондове, предназначени при извънредни ситуации. Но впоследствие той се отказа от амбицията си да изгради бетонна стена и вместо това ще вдигне преграда, където няма никакви препятствия на границата.

"Преградата или стената може да бъде стоманена вместо от бетон, ако върши по-добре работа", коментира американският лидер по-рано този месец.