Силите, лоялни на източния командир Халиф Хафтар, са свалили военен самолет на правителството в Триполи, за който се твърди, че е бил управляван от чуждестранен наемник, като това е станало южно от либийската столица. Това съобщиха от Либийската национална армия, цитирани от "Ройтерс".

От пресслужбата на Либийската национална армия разпространиха снимки на пилота, на които получава медицински грижи, докато седи на стол. На една от снимките е заснет командир на Либийската национална армия - Абдулсалам ал Хаси, седящ зад него.

Видеото, публикувано в социалните мрежи, което според източник от Либийската национална армия е автентично, показва пилота, изглеждаш в положение "гроги" и облечен в облята в кръв тениска и военна шуба, като е разпитван на английски.

Запитан за името му, той казал нещо, звучащо като Джими Рийс, но отговорът не е ясен. Той посочил, че е на 29 г. и заявил, че е "от Португалия".

Запитан какво прави в Либия, той казал: "Бях помолен да разруша пътища и мостове." Запитан кой го е изпратил, той казал, че това станало по граждански договор с някой си, наречен Хади, но той не знаел пълното му име.

От португалското военно министерство не са могли да потвърдят националността на пилота.

Либийското правителство обвини ООН, че с бездействието си поощрява Хафтар

Либийското правителство обвини ООН, че с бездействието си поощрява Хафтар

Искове в международни съдилища…

"Засега единственото нещо, което можем да кажем, е, че той не е португалски военнослужещ", заяви говорителката на ведомството.

Според кореспондентите на "Ройтерс" в Лисабон мъжът не звучал като португалец.

Говорител на силите, сражаващи се за международно признатото правителство, чието седалище е в Триполи, не е коментирал инцидента.

Жители на Гарян, на около 80 км южно от Триполи, казаха, че след като самолетът е бил чут над главите им, е бил открит зенитен огън. Имало е експлозия, когато е бил ударен.

"Самолетът беше свален в град Ал Хира (на 10 км от Гарян) и видях войници на Либийската национална армия да залавят пилота", посочи жител на Гарян пред "Ройтерс".

Хафтар обяви втора фаза на настъплението срещу Триполи

Хафтар обяви втора фаза на настъплението срещу Триполи

Планира да хвърли в бой и резервите...