Международно признатото правителство на националното съгласие на Либия обвини Съвета за сигурност на ООН в бездействие, позволяващо на армията на метежния генерал Халифа Хафтар да атакува столицата Триполи, предаде агенция "Анадолу".

"ООН и Съвета за сигурност на ООН носят пряка отговорност за бездействието пред лицето на престъпленията, извършвани от генерал Хафтар", се казва в изявление на правителството.

Правителството на националното съгласие призова да се разследват действията на страните, подкрепящи настъплението на метежниците към Триполи.

Междувременно правителството в Триполи разпореди ареста на 64-ма полеви командири от армията на Хафтар, предаде dpa. Премиерът Фаиз Сарадж даде нареждане на военната прокуратура за тяхното задържане.

"Готови сме да противодействаме на Хафтар, както и да се обърнем към международни съдебни инстанции с иск срещу страните, подкрепящи тези действия", предупреждава либийското правителство.

Силите на метежния генерал започнаха настъпление срещу Триполи на 4 април. Те нееднократно нанасяха въздушни удари срещу столицата.

Свързаният с Русия ген. Хафтар започна настъпление към Триполи

Свързаният с Русия ген. Хафтар започна настъпление към Триполи

Няколко дни преди преговорите под егидата на ООН…

Халифа Хафтар се ползва с подкрепата на Русия, включително на частната армия "Вагнер" на бизнесмена Евгения Пригожин, приближен на руския президент Владимир Путин. На негова страна са Египет, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.
Хафтар беше подкрепен и от американския президент Доналд Тръмп, но не и от американските институции. След скандала с руската намеса в американските избори, това не е първият случай, когато президентът заема позиция, съзвучна с тази на Москва, в противоречие с официалната политика на страната си. Този разнобой във външнополитическите послания на Вашингтон продължава да създава проблеми в отношенията на САЩ с международните им партньори.

Хафтар обяви втора фаза на настъплението срещу Триполи

Хафтар обяви втора фаза на настъплението срещу Триполи

Планира да хвърли в бой и резервите...