Командирът на самопровъзгласилата се "Либийска национална армия" Халифа Хафтар вчера заповяда на войската си да започне настъпление срещу столицата Триполи, където е базирано международно признатото правителство на страната, съобщи Дойче веле.

Според информация от ранните часове на днешния ден, походът вече е спрян, предаде "Франс прес". Силите на подкрепяния от Русия Хафтар са заели позиции на един от контролно-пропускателните пунктове, намиращ се на в 27 км от Триполи. Съобщава се за десетки хора във военни униформи. Забелязани са и най-малко 15 камиона с противовъздушни зенитни оръдия.

Военната операция на Хафтар е предприета дни преди планираните преговори в Либия под егидата на ООН. Генералният секретар на световната организация Антонио Гутериш, който се намира в либийската столица, изрази дълбока загриженост заради риска от ескалация и нови боеве в страната.

"Кризата в Либия няма военно решение", написа Гутериш в Туитър.

По думите му, изходът е единствено в политическия диалог.

Конфликт за контрол над най-голямото петролно находище в Либия

Конфликт за контрол над най-голямото петролно находище в Либия

Находището "Ал Шарара" е с капацитет да произвежда по 315 000 барела

През последните месеци силите на Хафтар се придвижиха от изток на запад до границата с Алжир, като превзе петролни находища, предаде агенция dpa.

През последните години Халифа Хафтар многократно пътува до Русия и преговаря с руския военен министър Сергей Шойгу. Последното му посещение в Москва беше през ноември 2018 г. Тогава на срещата с Шойгу присъства и "готвачът на Путин" Евгений Пригожин, собственик на частната армия "Вагнер".

Bloomberg: „Готвачът на Путин“ изпраща наемници в 10 африкански страни

Bloomberg: „Готвачът на Путин“ изпраща наемници в 10 африкански страни

Пригожин е собственик на частната армия "Вагнер" и "фермата за тролове"...

През октомври в. "The Sun" излезе с публикация, че в Либия, в подкрепа на Хафтар, са пристигнали руски военни от ГРУ. В западната преса се появиха и информации, че в страната са прехвърлени и сили на армията "Вагнер" - официално тя е частна, но операциите й са съгласувани от руското военно министерство и дори документите на войниците се издават от службата, която издава и паспортите на служителите на ГРУ.

Източници на руската медия РБК също потвърждават разполагането на руски военни в Либия. Официална Москва отрича.

Частната армия „Вагнер“  се освети на официални преговори Шойгу-Хафтар

Частната армия „Вагнер“ се освети на официални преговори Шойгу-Хафтар

Соченият като неин собственик Евгений Пригожин е участвал…