Избухна конфликт за контрол над най-голямото петролно находище в Либия. Лоялни сили на признатото от ООН правителство в Триполи влязоха в сблъсък с Либийската национална армия, ръководена от фелдмаршал Халифа Хафтар, пише "Гардиън".

Хафтар е водеща фигура в източната част на Либия.

Салвини нападна Франция, нямала интерес да стабилизира Либия

Салвини нападна Франция, нямала интерес да стабилизира Либия

Ново напрежение между двете съседки

Находището "Ал Шарара", което се намира на около 900 километра южно от Триполи, е с капацитет да произвежда по 315 000 барела на денонощие - 1/3 от общото производство на северноафриканската държава. Но от декември 2018 г. находището е затворено от либийската Национална петролна корпорация, когато обектът попадна под контрола на местни племена, поискали от правителството в Триполи да помогне за изваждане на района от бедността.

Боевете потенциално могат да навредят на подготвяните от ООН планове за организиране на национална конференция през следващия месец, която се предполага, че ще доведе до организиране на парламентарни и президентски избори, както и до изготвяне на нова конституция. Световната организация все още не е обявила дата и място на конференцията.

Силите на Хафтар, които вече контролират голяма част от петролните находища, включително и "петролния полумесец" на север, се придвижиха на юг през януари като част от операция срещу терористи и милиции.

Нападнаха посолството на Ливан в Либия

Нападнаха посолството на Ливан в Либия

Свалиха и разкъсаха знамето на страната

Говорител на Либийската национална армия заяви, че силите на Хафтар са поели контрол над петролното находище без борба.

Но по-късно местни медии съобщиха, че петима души са убити и 16 са ранени при боеве.

Подкрепяното от ООН правителство осъди решението на Хафтар и подчерта, че лоялните сили са се насочили на юг да защитят находищата от Хафтар.

Ако Хафтар поеме пълен контрол над петролното находище, той ще държи по-голямата част от либийския петрол и ще бъде в по-силна позиция при евентуални избори през тази година.

"Петролният полумесец" включва големи терминали за износ на петрол.